De video als “must-have”?

Gebruik jij video in je communicatie? Het is een must-have marketingmiddel geworden. Maar hoe zet je video in? En hoe vertaal je je boodschap in bewegend beeld? 

Film is een mooi medium om je boodschap over te brengen en aan klantenbinding te doen. Mits goedgemaakt en op de juiste manier ingezet heeft het absoluut een toegevoegde waarde. Een mooi visitekaartje voor je bedrijf. Maar dat wil niet zeggen dat alles wat je aan bewegend content voor je bedrijf inzet ook goed werkt. Het kan ook anders uitpakken en dan werkt het juist tegen je.

Als je eraan denkt een video te (laten) maken, hou dan rekening met de volgende punten:

Baseer de tekst in de video spreektaal, niet op schrijftaal
Je boodschap staat heel overtuigend op papier, maar zodra je het gaat uitspreken, voelt het als een spreekbeurt. Het draait om autenthiciteit, dus zorg ervoor dat het natuurlijk voelt als je je boodschap overbrengt. Als het vanuit jezelf komt, overtuig je beter.

Hou het kort en bondig.
Denk na over één of twee kernboodschappen die je kwijt wil. Beter drie korte video’s dan één lange, waarbij je publiek al eerder afhaakt.

Zorg dat het visueel aantrekkelijk is om naar te kijken.
Alleen een ” talking head” is vaak erg saai. Zorg ervoor dat er afwisseling in de beelden komt, dat houdt de aandacht langer vast.


bron: www.opencircles.nl

Vertel de kernboodschap aan het begin van je video.
Vooral bij referenties wil het nog wel eens voorkomen dat het eerste deel van de video een reclamespot is voor de klant. Het doel waarvoor de video gemaakt is, namelijk dat de klant een aanbeveling doet, komt halverwege of aan het eind aan bod. Hoeveel mensen hebben die boodschap dan meegekregen?

Het eerste deel is reclame voor de klant van Workforce Management. De referentie, waar het eigenlijk om gaat, komt pas halverwege de video aan bod. Voor de zekerheid is de referentie in tekst onder de video geplaatst.

referentie Landmarkt Supermarkt

 

 

 

 

 

 

 

Non-verbale communicatie
Een reden dat je video zou willen inzetten is dat je het gezicht achter het bedrijf laat zien. Lichaamstaal en gezichtsexpressie is een belangrijke factor in video. Die non-verbale communicatie kan ook tegen je werken. Als je gespannen of juist te lollig bent voor de camera, pikt de kijker een ander signaal op dan dat jij wil overbrengen. Zorg er dus voor dat degene, die je bedrijf vertegenwoordigt in een video, de juiste persoon is omdat te doen.

Tot slot
Denk in het voortraject goed na over je boodschap, hoe en waar je het inzet en wat je ermee wil bereiken. Film blijft een mooi medium om je boodschap over te brengen, mits goedgemaakt en op de juiste manier ingezet.

Tips

  1. Het gaat om de boodschap en niet om de lengte van de video
  2. Denk aan de non-verbale communicatie
  3. Zorg voor een pakkend begin, anders wordt je video niet afgekeken.


Ben je nieuwsgierig naar hoe ik het aanpak? Kijk dan hier..

 
 
De video als “must-have”? | © 2021 Katja Schade