To smile or not to smile?

Wat doe jij als je een camera op je gericht krijgt? Wegduiken of lachen? Ik krijg als fotograaf vaak te horen;
“Ik sta nooit goed op de foto. Ik hou er meer van als er spontaan foto’s worden genomen. Als ik het niet in de gaten heb, dan heb ik een echte lach.”  Maar moet je eigenlijk lachen op een foto?

Invloed van reclame
Ik las er laatst een artikel over in de krant. Daarin schrijft Karel Berkhout het volgende: “Zo’n 150 jaar geleden mochten kinderen niet lachen op de foto. De fotografie was nog maar net uitgevonden en mensen moesten hun lichaam en gezicht doodstil houden. Mensen zijn pas gaan glimlachen op de foto voor de Tweede wereldoorlog toen Kodak reclame ging maken met lachende mensen. Rond 1970 gingen mensen meer lachen en de laatste jaren wordt een stralende lach getoond.” Tot zover de invloed van reclame.

H14-553, 08-10-2003, 11:44, 8C, 3534x2750 (590+2011), 100%, affischezacht, 1/120 s, R56.9, G42.6, B54.4
Bron: www.geheugenvannederland.nl

Uitstraling
Als een fotograaf je vraagt om te lachen is dat vanwege het doel van de foto, namelijk een presentatie van jezelf. Je hoeft niet altijd breeduit te lachen. Het gaat vooral om je uitstraling in een foto. Hoe wil je overkomen? Zelfverzekerd? Open? Vriendelijk? Iemand die verstand van zaken heeft? Verlegen? Of juist mysterieus?

Ten slotte
Heb jij moeite om jezelf te zijn voor de camera? Zorg ervoor dat je een fotograaf vindt die de tijd neemt om je op je gemak te stellen, zodat je je prettig voelt  voor de camera. Of zoek een fotobooth op. Dan zie je in de spiegel hoe je kijkt. Bedenk wat voor doel de foto heeft en hoe je wilt overkomen. Daarbij hoef je niet altijd te lachen.

Tips:

  1. Kijk af en toe even weg van de camera, om een frisse blik te houden.
  2. Ga een gesprek aan met de fotograaf totdat je je ontspannen voelt.
  3. Bepaal zelf welke foto je het beste vindt. De foto is jouw visitekaartje.
  4. Bedenk dat alles voorbij gaat, ook deze fotoshoot. 🙂

Ben je nieuwsgierig naar hoe het ook kan? Kijk dan hier..

 
 
To smile or not to smile? | © 2021 Katja Schade