Is een gratis foto echt gratis?

Je schrijft een blog. Bloed, zweet en tranen in gestopt. Want het moet leuk en catchy. Passend bij je doelgroep. Spellingscontrole gedaan. Ja, hij kan op het wereld wijde web gezet worden.

Maar wacht, nog even een fijn plaatje erbij. Want het oog wil ook wat.

Je googelt eens wat. En vindt ook wat. Ziet er leuk uit. Save image en klaar is je blog.

Vol spanning wacht je de reacties af..

Maar dan krijg je een reactie waar je niet op had gerekend. ” Die foto bij je blog komt me bekend voor.”

Een lichte paniek.. je hebt toch niks verkeerd gedaan? Je hebt de foto van internet afgehaald. Gewoon gratis.. Er staat nergens bij dat je ervoor moet betalen. Toch?

Gratis is niet altijd gratis
Het feit dat je een foto makkelijk van internet af kan plukken wil niet altijd zeggen dat het ook gratis is. Iemand heeft die foto gemaakt. En die iemand kan wel eens zijn brood verdienen met het maken van beeld. Er zijn zelfs bedrijven die uitzoeken of beeld onrechtmatig gebruikt wordt. En die wil je niet op je dak hebben. Van die vervelende claims waar je maar niet van af komt, voordat je betaald.

Ok, maar hoe kom ik erachter of ik zo’n foto mag gebruiken?
Het antwoord is Google Image Search.

Het werkt zo; klik op een online foto met je rechtermuisknop en dan kiezen voor ‘afbeelding zoeken in Google’. Je krijgt dan meteen te zien op welke sites deze afbeelding voorkomt. En kan je de fotograaf achterhalen. Naast Google zijn er nog meer bedrijven die zich hier mee bezig houden, zoals Tineye.

Zoek foto’s met een Creative Commons-licentie. Met zo’n licentie behoudt de fotograaf het auteursrecht, maar geeft hij aan anderen toestemming om de foto te gebruiken, te delen en bij sommige licenties zelfs  om de foto te bewerken.

Stockphoto sites zijn natuurlijk ook mogelijk. Voor weinig tot geen geld heb je keuze genoeg.

Of je maakt de foto zelf, maar dat had je waarschijnlijk zelf ook al bedacht. 😉

 
 
Is een gratis foto echt gratis? | © 2021 Katja Schade