Heeft jouw bedrijf al een beeldbank?

De vraag wat je wil laten zien is al vaker aan bod gekomen, maar hoe organiseer je professionele beeldcommunicatie binnen je bedrijf? Ik sprak er over met Mariella Maarschalkerweerd van Stichting Bedrijfsfonds Apotheken. 

Beeldstrategie 

” Het begint met het bepalen van je beeldstrategie. De beeldstrategie is een vertaalslag van je organisatiestrategie. Als een van je kernwaarden transparantie is, kies je sneller voor lichte beelden van mensen met een open houding in plaats van donkere beelden. Daarbij moet ik wel zeggen dat als het om inhoudelijk beeld gaat, beeldstrategie ook beperkend kan werken. Voor een e-studie over schildklieraandoening is er niet altijd een inhoudelijk beeld te vinden dat ook aan onze beeldstrategie voldoet. Daarin moet je keuzes maken. ”

apotheek Barentsen_Katja Schade-4

Intern of extern 

Als je veel met externe partijen samenwerkt, is het handig om verder te kijken dan het mapje met beeld op je computer. Er zijn verschillende partijen die het beheer hiervoor aanbieden. Je kan zelf aangeven welke bevoegdheden de externe vormgever heeft die in jouw beeldbank kan rondkijken. Zorg wel voor een eindverantwoordelijke die alle externe uitingen op beeld checkt. Zo hou je de controle en voorkom je dat populaire beelden te vaak gebruikt worden. Ook handig bij een externe beeldbank is dat je zoekwoorden kan toevoegen. Dat zorgt voor sturing in het zoeken en scheelt tijd bij het doorzoeken van een uitgebreide beeldbank.

beeldbank

Tot slot

Als je met meerdere (externe) partijen samenwerkt aan visuele uitingen, kan het handig zijn een externe beeldbank op te zetten.  Zorg ervoor dat de kernwaarden van je organisatie vertaald zijn in de beeldstrategie. En natuurlijk moet bij alle partijen die gebruik maken van de beeldbank de beeldstrategie bekend zijn.

Tips

  1. Hou iedereen die gebruikt maakt van de beeldbank op de hoogte over de beeldstrategie.
  2. Zorg op regelmatige basis voor nieuwe beelden. 
  3. Maak iemand eindverantwoordelijk voor de beeldbank.

Wil jij meer van jezelf laten zien? Ik kan je helpen. Ik ben te bereiken op 06-52631741 of info@katjaschade.nl

 

 
 
Heeft jouw bedrijf al een beeldbank? | © 2021 Katja Schade